Om sajten

Kreditkortsansökan.se är en sida som innehåller artiklar och information om kreditkort, kontokort och andra former av betalkort. Passar utmärkt för att guida dig inför valet av kreditkort

>> Ansök om American Express Kreditkort här.

Bankomatkort

>>    Kostnadsfritt Kreditkort första året, Ansök om American Express Gold här.

Bankomatkort. Ett bankomatkort är ett plastkort som är kopplat till ett konto i en bank. Bankomatkortet gör det möjligt att ta ut pengar när som helst i en bankomat. Till varje bankomatkort hör en oftast fyrsiffrig kod. Denna kod knappas in varje gång man använder sitt bankomatkort i automaten. När du använder ditt bankomatkort för att ta ut pengar ur en bankomat så görs även en behörighetskontroll då det maskinellt kontrolleras att den kod som knappats in stämmer överens med kortet.

Sedan registreras det uttag som personen gjort med sitt bankomatkort på personens konto. I Sverige finns det en del bestämmelser kring hur mycket pengar man får ta ut vid ett och samma tillfälle från ett bankomatkort. Det finns även regleringar gällande ur mycket pengar man får ta ut från sitt bankomatkort under en veckas tid. Ur mycket du får ta ut från ditt bankomatkort varierar även mellan olika banker. Vissa banker tillåter ett engångsbelopp på 5 000 kronor. Under en veckas period varierar maxibeloppet för uttag från bankomatkort mellan 5 000-16 000 kronor. Inom bankerna kan även detta belopp variera beroende vilken kundkategori du tillhör. Dessa belopp ses över löpande och kan komma att ändras.

När du har använt ditt bankomatkort i en uttagsautomat och tagit ut en summa så får du vanligtvis en minneslapp som anger hur mycket pengar du har tagit ut. Du får även ett saldobesked, på minneslappen anges även datum och tid för uttaget med ditt bankomatkort. Det är även möjligt att i vissa fall se de senaste cirka fem transaktionerna på ditt konto.

Det har pågått en diskussion på senare tid om de avgiftsfria bankomatkorten. Konsumentombudsmannen säger till Sveriges Radio att man vill behålla de avgiftsfria bankomatkorten, medan Nordea vill avskaffa dem till 2010. KO hävdar att valfriheten minskar om man enbart tillhandahåller bankomatkort med kreditbelopp på. Dessutom vill inte alla människor leva på kredit, anser KO.

På Nordea hävdar man att man anpassar sig till de nya EU-reglerna när det gäller bankomatkort. De nya bankomatkorten ska fungera över hela EU. Hos Nordea är det bara en procent av alla kunder som ar de gamla avgiftsfria bankomatkorten. De kunderna hänvisas nu istället till ett annat bankomatkort som kostar 288 kronor per år. Hos Föreningssparbanken har man även där slutat med de avgiftsfria bankomatkorten.